Spotlight on the basses – 4 november 2018

Terugblik Spotlight on the basses – 4 november 2018

 

Wie zoekt die vindt …………. (ongeveer) 100 verschillen.

Deze verschillen werden gevormd op zondagochtend, aan het einde van de herfstvakantie.
En zoals Nele en Nando, onze presentatoren van dienst, toen vertelden: ‘wat fijn dat u op een zondagvoormiddag even achterovergeleund komt genieten van onze muziek.’
    

Voor de aanwezigen: de foto’s in dit verslag kunnen natuurlijk niet tippen aan de live-uitvoeringen, maar laat ze een hulp zijn
om herinneringen op te halen aan die mooie zondagvoormiddag. Was u niet aanwezig in de zaal? Jammer, want dan heb je volgende gemist.

Het startsein werd gegeven door Evy en Ludo, begeleid door het groot orkest, met het 1ste deel uit
‘Spotlights on the bassclarinet’ van Jan Hadermann.
Met de spots gericht op en de mooie klanken komend uit hun basklarinet mochten zij de spits afbijten en de zaal
opwarmen voor onze beren van de initiatieklas. Voor de aanwezigen: de foto’s in dit verslag kunnen natuurlijk niet tippen aan de live-uitvoeringen, maar laat ze een hulp zijn om herinneringen op te halen aan die mooie zondagvoormiddag.
Was u niet aanwezig in de zaal? Jammer, want dan heb je volgende gemist.

‘Wat je van beren leren kan’? Deze sterren moeten in elk geval niet meer leren hoe ze het publiek moeten charmeren.
Onder leiding van juf Indra lieten onze jongste leerlingen ons genieten van hun muzikaal talent op zelfgemaakte instrumenten en van hun beweeg- lijkheid met een aanstekelijke choreografie.

Maar kleine kindjes worden groot, zelfgemaakte instrumenten worden vervangen door het eigen lichaam en teksten worden langer en moeilijker. De leerlingen van de notenleerklassen lieten vol overtuiging merken dat zij al wat sterker in hun schoenen staan op het podium. Het eerste liedje, ‘De Beat’ van Ghost Rockers, zongen ze samen met de initiatieklas. Een echte ‘beat’ in de roos!

Nadien lieten ze ons horen wat de lessen samenzang inhouden. Eerlijk gezegd, dat lijkt op dit moment niet om noten en tonen te gaan, maar de gebruikte geluidjes, gebaren, ritmes en teksten in ‘Improvisatie/bodypercussion’ en ‘Hoebadiba’ stonden gelukkig in verband met onze vereniging. Vraag maar eens wat er rijmt op ‘Musikalo’? Inderdaad, (meester) ‘Nando aan de cello’.

We gingen dan maar terug over naar instrumentale muziek. Helaas was juf Nele niet helemaal akkoord met de muziekkeuze van dirigente Sarah. ‘Christmas Elves in Santa’s workshop’ van Mike Hannickel, gespeeld door onze startende muzikanten van samenspel en af en toe onderbroken door rondhuppelende pieten, was blijkbaar een maand te vroeg. Er ging uiteindelijk wel een belletje rinkelen bij onze presentatoren, helaas nádat ze de muzikanten van het podium hadden gejaagd. Tot zover de poging om reclame te maken voor de komende activiteiten van Jeugdig Musikalo…
Gelukkig stonden de ervaren muzikanten van het groot orkest klaar om, samen met José en onder leiding van Tijl, enkele noten te spelen. Hoe een tuba in dialoog kan gaan met een piccolo? Dat is met geen woorden uit te leggen, maar wel te beluisteren in ‘Caprice for tuba’ van José Fontaine.

Van een groot instrument naar onze grootste leerlingen. Of zijn het al echte muzikanten? De muziekkeuze van dirigente Sarah zorgt voor heel wat afwisseling en uitdagingen. ‘Hooked on a feeling’, in een arrangement van Paul Murtha, en ‘Joseph and the amazing technicolor Dreamcoat’ in een arrangement van Michael Sweeney, zorgden voor nieuwe podiumervaringen.

Nadien kwamen de muzikanten van het samenspel er bij voor ‘Feel it still’, gearrangeerd door Michael Brown. De spotlights schenen hierbij op de, voor deze gelegenheid samengebrachte, ‘3 B’s’. Vanuit de coulissen doken nadien nog 2 muzikanten op. Philippe en Sebastiaan haalden uit hun baritonsax allerlei klanken die doorgaans niet op een partituur staan. Toch klonk ‘Fnugg Blue’ in een arrangement van Svein H. Giske aanstekelijk genoeg om de hele zaal aan het klappen te krijgen. Ook het groot orkest droeg een steentje (of deuntje) bij. Tot slot wilden alle leerlingen nog eenmaal hun steentje bijdragen aan dit concert en met de volledige Musikalo-familie brachten we ‘We will rock you‘ in een arrangement van Tijl Verhaeghe.

Dit verslag waardig beëindigen kan eigenlijk alleen maar met de woorden van onze voorzitter: u was geweldig samen, van voor tot achter de schermen, lesgevers, dirigenten, solisten, muzikanten, leerlingen, crew, … Wat een groep!!!!

__________________________________________________________________________________________________________________________