Escaperoom 2019

Escaperoom – Repelsteeltje 2019

 

DE GEBOORTE

Het moet ergens midden februari geweest zijn toen ik aan onze keukentafel vroeg welk project we nog eens konden doen met Musikalo om wat geld in het laatje te krijgen. Begin november staat er weer een heel mooi project op de planning en ’t zou leuk zijn mochten we hier wat extra steun kunnen bieden. Heel wat voorbeelden werden op de tafel geworpen. Of ze financieel haalbaar zouden zijn, zouden we nadien wel onderzoeken. De meest out of de box ideeën werden door elkaar geroepen. We bouwen een VR-room, we geven een LAN-party, een beach bar tijdens de zomer, nog eens een lasershoot, karting …. Maar geen enkel idee kwam tot een consensus. We hadden allemaal het gevoel dat we maar een beperkt publiek zouden aanspreken. Bouw een Escape Room. “Leuk voor iedereen, dat is nu in”: zeiden onze kinderen. Stilte.
De stilte was het signaal dat we er inderdaad moesten voor gaan. Niemand had een argument klaar waarom we dit niet zouden uitwerken. Integendeel, iedereen van ons gezin kwam met ideeën hoe we het moesten aanpakken. We bouwen een ruimte uit één van de sprookjes van het project “Er was eens”, bedenken wat  opdrachten en klaar is kees. Een kinderkamer moest er zeker ook zijn.

DE UITWERKING

Na de goedkeuring van het eerste voorstel door het bestuur, konden we met onze werkgroep beginnen met het verzamelen van de rekwisieten. 2de hands was onze partner.  Het is eigenlijk ongelooflijk hoeveel gratis of goedkope kasten je kan vinden op het internet. Het was ook een manier om Vlaanderen tot in de kleinste straatjes te ontdekken. Een spinnenwiel ophalen in Bree, Abus-draaisloten ophalen in een prachtig appartement met uitzicht op de schelde in Antwerpen, een dressoir in Borgerhout, klokkasten in Mol en Oostende, een vol-eiken kast in Buggenhout, kisten in Liedekerke en op de rommelmarkt van Den Bos.
Het uitdenken van de opdrachten ging eigenlijk vlotter dan gedacht . Iedereen bedacht wel een idee hoe we de deelnemers konden laten genieten van hun ontsnapping. Het mochten niet enkel puzzels zijn maar er moesten ook doe-opdrachten in voorkomen; zeker in de kidsroom.

DE OPBOUW

We hadden één week tijd om de kamers op te bouwen, te behangen en in te richten. Ook hier hadden we veel steun van mensen die spontaan hun klusdiensten aanboden. Alles verliep ongelooflijk goed volgens de vooropgestelde planning. Als laatste werd ook onze bar knus ingericht.

DE ONTSNAPPINGEN

Let the games begin. Na enkele test-ontsnappingen was het nu aan de echte deelnemers. Al heel snel zagen we dat het goed zat. Heel wat positieve reacties via mail, SMS en Facebook motiveerden ons om de kamer 5 weken lang open te houden.
We hebben gedurende de vakantie toch wel wat afgelachen met de originele manier waarop mensen probeerden onze opdrachten op te lossen.

De waterbak was bij uitstek de plaats waar de creativiteit het hoogst was. Eén groep probeerde water te scheppen met een kaars. De handdoek werd dikwijls gebruikt om eerst water op te slorpen en nadien uit te wringen.
Sommige mensen dachten met een magneet de isomo bolletjes op te vissen, zonder succes 😊. Ge moet er in blazen ! riep een creatief brein.
Het viel ons wel op dat ook heel wat kinderen heel snel opdrachten door hadden. Dat voorspelt veel goeds voor onze toekomst denk ik dan.

TOT SLOT

Ik wens heel graag alle deelnemers heel hartelijk te bedanken. Hun 355 namen kan ik hier helaas niet allemaal vernoemen maar De Heren Van Ternat verdienen een speciale vermelding met hun recordtijd van 36 minuten zonder één tip.
Ook de wekelijkse bezoekers aan onze bar geef ik heel graag een dikke dank u wel.
Tot slot een dikke mercie voor de medewerkers Brent, Ylena, Cindy, Petra, Maggy, Ghislain, Vera, Benny, Jaak en Mark. Uiteraard vergeten we ook René, onze pannenkoekenbakker niet.

Geert Lissens

____________________________________________________________________________________________________________________

Nog enkele wist – je – datjes

 • Hier liggen kleine bolletjes, misschien moeten we een parel maken.
 • Hier ligt zelfs een bril, misschien zie ik nu wel beter!
 • We proberen gewoon alle combinaties… (na 20 sec.), neeeuh, toch maar beter niet!
 • Ouders leggen de dominoblokken juist maar geraken niet verder en vragen een tip.
  De tipgever zegt: “Laat je kinderen eens kijken.”
  Het jongste kind: “Oh mama, ik zie een 4!!!”
  Papa: “podver***, die klein mannen zien beter als wij, misschien worden we er wat te oud voor!”
 • Als je aan het slot draait en goed luistert……………… hoor je niets.
 • Oei, ik dacht dat die elektriekkast hier altijd stond… ik wist niet dat we die ook mochten gebruiken.

 De escaperoom in cijfers:

 • er werd gebruik gemaakt van 200 sloten;
 • 71 groepen hebben zich ingeschreven;
 • maar liefst 5 weekends kon er worden ingeschreven;
 • 36 minuten was de snelste tijd dat een groep wist te ontsnappen (zonder tips!).

____________________________________________________________________________________________________________________