Rik De Geyndt

Rik De Geyndt – 04/04/1928°-  18/04/2017†

 

“Met pijn in het hart neemt Musikalo vandaag afscheid van haar erevoorzitter Rik De Geyndt… Rik-DG1
Rik heeft voor onze vereniging enorm veel betekend… Hij was onze voorzitter vanaf 1973 tot en met 1986. Musikalo , of de toenmalige Katarinafanfare, is altijd “zijn meziek” geweest en gebleven …
Hij was er zo fier op … Hij realiseerde zijn grote droom voor onze vereniging … een eigen lokaal …
Zonder de steun en de inzet van Rik was dit er nooit gekomen …  Ontelbare reparaties en kleine herstellingswerken heeft hij later nog gedaan in “’t lokeul van ’ t meziek”…

Elke keer dat hij mij zag was zijn vraag steevast : En, hoe is t met ’t meziek? Elke keer bevestigde hij me weer dat hij er vast van overtuigd was dat we zeer goed bezig waren…

Hij genoot van het feit dat de vereniging steeds weer groeide en dat vele nieuwe muzikanten en vooral ook jonge mensen de weg vonden naar Musikalo.

Rik-DG2Hij liet nooit na om zijn familie en vrienden mee te brengen naar het etentje en de concerten van Musikalo; hij genoot zichtbaar van er steeds weer bij te zijn… Samen met zijn vrouwtje Aline waren zij niet weg te denken uit onze vereniging…

Rik, bedankt voor alles, jij was voor onze vereniging een groot meneer… Wij zullen er blijven voor zorgen dat “’t Meziek van Loemek” jou nooit zal vergeten …”

 “Onze jarenlange voorzitter (en later erevoorzitter) van onze harmonie is heengegaan. Hij laat een muzikale leemte achter zich en was de motor van vele initiatieven. Het bestuur, de muzikanten en de vele leden zijn bedroefd voor zijn heengaan. Hij was ook de man die wist wanneer hij de fakkel van voorzitter moest doorgeven en hij gaf aan zijn opvolger veel deskundige inlichtingen en bijstand.

Rik-DG3Voor zijn fanfare en later harmonie was hij niet mijnheer De Geyndt maar gewoon Rik, want hij maakte voor niemand enig onderscheid in rang of stand.
Wel was hij van huis uit diep christelijk, vandaar ook de vele concerten en muzikale missen gespeeld door Musikalo in de kerk tot grote tevredenheid van de deken.
Hij was zeer fier dat zijn Musikalo van 15 in crescendo naar 70 muzikanten groeide.
Vooral de jeugd waar hij de grote bezieler van was, samen met Aldo Van Der Cruys (†), Jos Van Der Cruys (†) en dokter Van Den Hende toen deze de muziekschool uit de grond stampten en waar we nu nog de muzikale vruchten van dragen.
In de jaren ’70 ging hij dikwijls muzikanten halen in Essene, Ternat of op de Bosstraat. Iedere vrijdag was dit zijn job om toch maar wat spelers achter de pupiter te hebben.
Rik was de stille mecenas, als we wat krap bij kas zaten om de geldelijke knoop door te hakken voor en nieuw instrument of een andere broodnodige aankoop. Een muzikale sortie naar één of andere Vlaamse of gewone kermis in Sint-Katherina-Lombeek, Wambeek of Ternat.
Dan was het van “lotj de mezikanten ne kè drinken want zemmen dest en de mambers megen mee drinken.”
Ook was hij de eerste bouwsteen van ons mooi repetitielokaal waarvan hij de bouw tot in de puntjes zeer goed opvolgde en dit met alles erop en eraan. Dank je Rik!Rik-DG4

Half november rond de patroonheilige van het Muziek ‘Sint-Cecilia’ was en is het nog steeds het verzorgen van het muzikale gedeelte van de mis voor de overleden muzikanten en een korte serenade met gelukwensen van de deken. Wij trokken nadien naar zijn Katarinakring waar we na een receptie de voeten onder tafel schoven voor een lekker eetmaal en daarna een dansken placeerden. Dan moest hij met zijn Aline de openingsdans doen en daarmee zat voor hem het officiële gedeelte er op.
Rik-DG5Naarmate zijn ouderdom opschoof en hij moeilijk te been werd, bracht ik hem ieder jaar rond 22.30 uur naar zijn serviceflat. Onderweg mijmerde hij dan tegen mij “we mogen er toch fier op zijn, nietwaar?! Weten van waar we kwamen en waar we nu zijn. Onze harmonie is in goede handen bij Hilde, Geert, Ghislain en de rest van de ploeg.” Bij zijn Aline dronken we dan nog ‘è giejel klein wiskieken mei veel water’.
Enfin, mijnheer De Geyndt of beste Rik zoals je zelf verkiest: de muzikanten, de leden en het bestuur bedanken u meer dan 1 000 maal! Het ga je goed op je verre reis naar jouw geliefde Aline!!


Johnny Asselman (voormalig bestuurslid/penningmeester van onze vereniging).

(Onze voorzitter Hilde las tijdens de begrafenis deze tekst voor).
____________________________________________________________________________________________________________________